Web Analytics
Skip to main content

Behandelingen

Werkwijzen

De therapie kun je globaal indelen in fases: de oriëntatiefase, werkfase en eindfase.

In een Kennismakingsgesprek bespreken we de klachten uitgebreid met je door als mede de mate waarin je er last van hebt. Ook zullen we stil staan bij het ontstaan en verloop van de klachten, factoren waar de problemen mogelijk mee samenhangen. Mocht je het willen, dan kan je partner en/of een andere persoon die voor je belangrijk is bij dit intake gesprek mee aanwezig zijn. Het kan prettig zijn om in het bijzijn van een voor je vertrouwd persoon je verhaal te doen en thuis kunt je dan samen nog eens rustig over het intake gesprek napraten.   Aan het eind van de intake bespreken we met jou in hoeverre de klachten zouden kunnen passen bij een bepaald psychologisch klachtenpatroon en wat er aan te doen is. Als blijkt dat wij de juiste therapeuten zijn voor jou klacht zullen we je een voorstel doen voor passende een behandeling.’

In de oriëntatiefase van 3 tot 5 sessies zullen we de problemen zo goed mogelijk in kaart brengen. We bespreken je huidige situatie, je werk, je hobby's, je relatie(s). We kijken hoe je leven tot nu toe is verlopen en hoe je problemen zich hebben ontwikkeld. De ervaring leert dat als het 'verhaal' van je leven zich voor jou ontvouwt, de grip op je leven groter wordt. Aan bod komt wat je tot nu toe hebt geprobeerd om je problemen op te lossen of hanteerbaarder te maken, wat je nu wilt en welke ideeën je hebt over het veranderen van je situatie. Indien nodig zullen psychologische testen worden gebruikt om mijn indruk van jou te objectiveren.
Je krijgt in deze oriëntatiefase een idee van wat de therapie inhoudt. Ik bespreek met jou de diagnose en we stellen samen een behandelplan op waarin jouw doelen een centrale plek krijgen. In deze eerste sessies maak ik een inschatting of ik met mijn methodes jou kan helpen. Ook jij krijgt een indruk of de sessies je verder helpen, en kun je beslissen of je verder gaat met de behandeling.

Aan het eind van deze fase stel ik een behandelindicatieverslag over jou op. Die bespreken we, zodat wij beiden het zelfde idee van het probleem hebben. Zo nodig wordt dit verslag aangepast. Wij ondertekenen dit gecorrigeerde verslag als behandelcontract. Op dit moment gaat er dan ook een brief naar de huisarts dat je in behandeling bent, wat het probleem is, de behandelmethode en de verwachte tijd dat je in behandeling bent. Mocht je niet willen dat informatie met je huisarts wordt gedeeld, dan kun je dit aangeven.

In de werkfase werken we aan je doelen. We bespreken hoe het de afgelopen periode is gegaan, wat er goed ging, welke belemmeringen je tegenkwam en hoe je die het beste kunt overwinnen. Naast het praten over je problemen wordt bijna altijd gebruik gemaakt van verbeeldingsoefeningen, rollenspel, en opdrachten die je thuis uitwerkt. Ik werk met diverse behandelmodellen die afhankelijk van jouw wensen en problematiek worden toegespitst: o.a. cognitieve gedragstherapie, systeembenaderingen, acceptance & commitment therapy, schematherapie, mentalisation based treatment, mindfulness en EMDR. Met regelmatige tussenpozen worden het plan en je doelen geëvalueerd. Indien nodig en als jij dit wilt, kan  een dramatherapeut of beeldend therapeut worden ingezet om intensiever te leren beleven, te experimenteren en nieuw gedrag te oefenen. Als we mochten besluiten ook medicatie in te zetten om jouw herstel te bespoedigen dan heb ik een nauwe samenwerking met een hierop gespecialiseerde psychiater of je huisarts. Ik heb  zwijgplicht; jij moet toestemming geven als ik met derden contact opneem.

In de eindfase van de behandeling wordt de tijd tussen onze afspraken steeds groter en ga je steeds meer zelfstandig doen. Meestal wordt de behandeling weer met een brief naar de huisarts afgesloten.

Behandelduur

Een individueel gesprek duurt meestal ongeveer 45 tot 60 minuten. Meestal start ik met 1 gesprek per week of eens in de twee weken. Naarmate de therapie vordert kan de frequentie verminderd worden. Hoe lang een psychotherapeutische behandeling duurt wordt vooraf ingeschat en schriftelijk in een behandelcontract vastgelegd. Bij gezamenlijke evaluatiemomenten van de behandeling kan de inschatting gewijzigd worden.

Soms kan worden volstaan met enkele adviesgesprekken. Vaak wordt de behandeling binnen een jaar afgerond. Soms zijn de klachten dusdanig dat er een langere behandeling nodzakelijk is. Over het algemeen heb je aan het eind van de behandeling minder of geen last meer van je klachten, of heb je geleerd beter met deze klachten om te gaan.

Het effect van de behandeling en de cliënttevredenheid wordt gemeten met vragenlijsten (beginmeting, eventueel tussenmeting, eindmeting en bij afsluiting een tevredenheidvragenlijst).

Routine Outcome Monitoring (ROM)

Routine Outcome Monitoring (ROM)

Bij iedere behandeling zet ik - wanneer mogelijk - kleine schriftelijke tests in om je klachten te objectiveren en veranderingen meet- en zichtbaar te maken. Bij voorkeur doen we dit zowel aan het begin als aan het eind, bij langer lopende behandelingen ook tussendoor. Bij sommigen meet ik voor en na iedere sessie om de samenwerking, het klachtenniveau en de voortgang goed te kunnen inschatten en zo nodig bij te sturen.

Hiervoor zet ik indien mogelijk een internetportaal in: je krijgt toegangscodes per E-mail en logt dan op een beveiligde site in. Er is eeen breed scala aan testen die ik hierbij inzet. Er zijn tests die het algehele klachtenniveau meten, andere meten specifieke klachten of de manier hoe je met problemen omgaat.

Mocht je bezwaar hebben tegen het gebruik van ROM-vragenlijsten, dan kun je dit aan mij kenbaar maken. Er is geen verplichting hiervoor.

Ook meet ik bij evaluatiemomenten de klanttevredenheid met een vragenlijst - de CQI.

Online behandeling

Als toevoeging en aanvulling tot face-to-face contacten biedt ik online-behandeling aan voor mensen die dit willen en kunnen.

Zorginhoudelijke E-Mail en video-contact gebeurt dan ook binnen een beveiligd en afgesloten systeem. Je kunt hierbij ook denken aan gestructureerde modules waarin je informatie ontvangt, voorbeelden en filmpjes kunt zien en opdrachten kunt maken.

Uiteraard word dit alleen ingezet als zowel jij als ook ik hier de meerwaarde in zien.

Psychologisch onderzoek

Als dat nodig is, gaan we in het begin een meer uitgebreid psychologisch onderzoek doen. Dit doen we dan om te weten te komen wat er precies aan de hand is en wat de goede diagnose is.

Vaak gebeurt dit met vragenlijsten. Het kan gaan om een zelfbeoordelingsvragenlijst of een vragenlijst die ter beoordeling wordt voorgelegd aan personen die je goed kennen. Er zijn vragenlijsten die de actuele klacht objectiveren, andere meten hoe je met problemen en obstakels omgaat, weer andere meten hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt. Daarnaast zijn er ook vaardigheidstests, waaronder intelligentietests of geheugen- of aandachtstests.

Soms kan testpsychologisch onderzoek ingezet worden voor consultatie: het stellen van een gefundeerde diagnose, het onderzoeken van behandelmogelijkheden en het stellen van een indicatie om vervolgens gerichter een passend behandelaanbod te kunnen adviseren. In dit kader wordt dan onderzoek verricht zonder een behandeling bij mij aan te gaan.