Web Analytics
Skip to main content

Dramatherapie

Dramatherapie

Dramatherapie maakt gebruik van ervaringsgerichte werkvormen die een verbinding leggen tussen denken, voelen en handelen. Hierbij kun je denken aan rollenspel, improvisatie, teksttheater en psychodramatechnieken. In de fictieve werkelijkheid sta je stil bij je gewaarwordingen, gevoelens en behoeften. Je lichaam is daarbij een belangrijk instrument en informatiebron. Je kunt in dramatherapie bijvoorbeeld een persoonlijke situatie naspelen om deze beter te begrijpen. Je kunt in de veilige spelsituatie ook experimenteren en oefenen met nieuw gedrag en je vermogen tot zelfexpressie vergroten. Doordat je in de therapie niet alleen over je problemen praat, maar er tegelijk actief mee aan de slag gaat, worden doelen op een effectieve manier bereikt. Elementen uit de cognitieve gedragstherapie of schematherapie kunnen in de dramatherapie op een ervaringsgerichte manier worden geïntegreerd. Tevens wordt binnen de ervaringsgerichte schematherapiegroep ook van technieken dramatherapie gebruik gemaakt. Ook belangrijke anderen, zoals je partner of ouders, kunnen bij de behandeling worden betrokken.

Ik vind het belangrijk dat werken aan jezelf een positieve ervaring is, waarbij je zelf de touwtjes in handen houdt. Je hoeft niets te kunnen of te weten om aan deze therapievorm deel te kunnen nemen. Je eigen hulpvraag is uitgangspunt van de behandeling. Waar heb jij last van en wat zou je willen bereiken? Je vraag kan gericht zijn op het verwerven van inzicht, het leren omgaan met klachten, het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en/ of het oefenen van nieuw gedrag. Afhankelijk van je klachten werken wij zo licht als mogelijk en zo diep als nodig. Belangrijke anderen, zoals je partner of ouders, kunnen bij de behandeling worden betrokken.

Praktisch

De eerste bijeenkomst is altijd een kennismakingsgesprek. In dit gesprek staan we stil bij jouw klachten en hulpvraag. We bespreken of dramatherapie een passende behandelvorm voor jouw klachten is en welke werkwijze aansluit bij jouw vraag. Dit gesprek is geheel vrijblijvend. Wil je inderdaad starten met de therapie dan gaan we dieper op de klachten en eventuele behandelgeschiedens in en gaan we een behandelplan opstellen. Het aantal consulten is altijd in overleg en afhankelijk van je klachten. De behandeling, doelen en werkwijze worden regelmatig geëvalueerd en zo nodig bijgesteld. Dramatherapie wordt aangeboden door Katrin Bange. Voor meer informatie klik je hier.

Katrin in ruimte webDramatherapie Katrin spelend web