Web Analytics
Skip to main content

Diagnostiek

Diagnostiek

De analyse van het probleem is natuurlijk bij ieder behandeling de eerste stap voor het maken van een plan van aanpak. Soms is er direct duidelijk wat het probleem is en wat de behandeling zou moeten zijn. Dan is de diagnostiek kort en beperkt. Er zijn ook situaties waarin het geheel complexer is.

Als nodig gaan we een meer uitgebreid psychologisch onderzoek doen. Dit doen we om te weten te komen wat er precies aan de hand is. Diagnostiek kan gaan om een DSM-5 classificatie, bijvoorbeeld ‘heb ik Posttraumatische Stress-stoornis (PTSS) of niet’. Diagnostiek kan ook gaan over de persoonlijkheid en de innerlijke dynamiek van iemand.

Vaak gebeurt een onderzoek met vragenlijsten in combinatie met één of meerdere interviews. Afhankelijk van de vraagstelling kan het gaan om een zelfbeoordelingsvragenlijst of een vragenlijst die ter beoordeling wordt voorgelegd aan personen die je goed kennen. Er zijn vragenlijsten die de actuele klacht objectiveren, andere meten hoe je met problemen en obstakels omgaat, weer andere meten hoe jouw persoonlijkheid in elkaar steekt. Daarnaast zijn er ook vaardigheidstests, waaronder intelligentietests of geheugen- of aandachtstests.

Soms kan testpsychologisch onderzoek in combinatie met interviews ingezet worden voor consultatie: het stellen van een gefundeerde diagnose, het onderzoeken van behandelmogelijkheden en het stellen van een indicatie om vervolgens gerichter een passend behandelaanbod te kunnen adviseren. In dit kader wordt dan onderzoek verricht zonder een behandeling bij mij aan te gaan.

Joke Verburg en Gunnar Ulrich zijn verantwoordelijk voor het stellen van een goede diagnose.