Web Analytics
Skip to main content

Groepsbehandeling

Groepsbehandeling

Eén keer per jaar in januari wordt een groepstherapie met de methode schematherapie aangeboden. Deze groep is bedoeld voor mensen die al gedurende langere tijd psychische klachten hebben. Ze hebben de neiging angst te verminderen door zich afhankelijk van anderen op te stellen, alles te willen controleren of ze stellen zich vermijdend op ten opzichte van anderen. Doel van deze behandeling is het om deze patronen te doorgronden en te doorbreken.

In de groep zijn ca. 8 deelnemers. Bij de aanmelding van de groep wordt erop gelet dat de problematiek, leeftijd en sekse vergelijkbaar is met elkaar, zodat de deelnemers de problemen bij elkaar kunnen herkennen en van elkaar kunnen leren. We gaan uit van het principe ‘samen uit, samen thuis’. Er is een gezamenlijke start van de groep en bij voorkeur en gezamenlijk afsluiten.

In de groep, die door dramatherapeute Katrin Bange en psychotherapeut Gunnar Ulrich wordt begeleid, worden leerervaringen aangemoedig op basis van ervaringsgericht leren. Je leert voelen wat je behoeftes zijn en je leert hier op een gezonde manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag maar veranderen ook je gedachten en gevoelens.

Er is gedurende 3/4 jaar een wekelijkse bijeenkomst van 2 uur en daarop aansluitend gedurende 3/4 jaar een maandelijkse bijeenkomst.
De groep kent 3 fases, waarbij circa 30 wekelijkse sessies gevolgd worden van 10 maandelijkse sessies.
Fase 1: 15 wekelijkse sessies die gericht zijn op het verkrijgen van inzicht op de samenhang tussen biografische factoren en huidige kwetsbaarheid als ook actuele gedragspatronen. Je leert je patronen te herkennen en in termen van de schematherapie te beschrijven.
Fase 2: 15 wekelijkse sessies die gericht zijn op het doorbreken van de dysfunctionele patronen, eigen kwetsbaarheid kunnen waarnemen, als ook het versterken van je ‘gezonde volwassene’.
Fase 3: Gedurende de 10 maandelijkse sessies ga je de nieuw geleerde strategieën nog meer zelfstandig vorm geven en uitbreiden. De ‘gezonde volwassene’ in je wordt verder ondersteund.

Groep stoelen webGroep ball kleur web